25 Temmuz 2019 Perşembe

EDEBİYAT DERSİNE ÇALIŞMA METODU


EDEBİYAT DERSİNE ÇALIŞMA METODU

1- Edebiyat derslerinin amaçlarından biri öğrencilerin düzgün okumalarını sağlamaktır. Bu sebeple metinler mümkünse sesli olarak evde çalışılarak derse gelinmelidir.
2- Derste işlenecek metindeki bilinmeyen kelimelerin bulunup anlamının yanlarına kurşun kalemle yazılması okurken metni daha iyi anlamamızı sağlayacaktır. Metni okumadan önce açıklamaların okunması parçayı daha iyi ve kısa sürede anlamanızı sağlayacaktır. Bir kelimenin birkaç anlamı olabilir. Bu anlamlardan bazen biri bazen birkaçı birden kastedilmiş olabilir. Ayrıca özellikle şiirlerde kelimenin mecazi anlamının kullanılma ihtimali de söz konusudur. Metinde hangi anlamının kullanıldığını tespit etmeniz parçayı anlamanıza katkıda bulunacaktır; unutmayınız ki bu çalışmaları titizle yerine getirmeniz Türkçenin inceliklerini kavramanızı sağlayacaktır.
3- Metni anlayıncaya kadar birkaç kez okumanız soruların doğru cevaplandırılmasını sağlar. Başlangıçta bir kaç kez okuyup da anlamakta zorlandığınız metinler olacaktır; fakat azimli ve disiplinli bir çalışma sonunda çok daha zor metinleri kısa sürede anlama kabiliyeti kazandığınızı göreceksiniz. Bu çalışmaları ilk derslerde yapmadığınız takdirde Divan, Tanzimat ve Servet-i Fünûn dönemlerine ait metinleri anlamanız zorlaşabilir ve bu da sizin dersten soğumanıza yol açabilir.
4- Soruları cevaplandırmadan önce sorunun hangi amaçla sorulduğu üzerinde düşünmeniz cevabınızın doğru olmasında son derece önemlidir. Soruyu anlamanın cevabın yarısı olduğunu unutmamanız ve sorudaki her kelimeyi aynı dikkatle okumanız gerekmektedir.
5- Öğrenme metotların başında dinleme gelmektedir. İnsanlığın başlangıcından beri kullanılan dinleme metodu geçerliliğini hâlâ korumaktadır. Bu sebeple dersi çok iyi dinlemekle eksiklilerinizi tamamlama, yanlışlarınızı düzeltme imkânı bulabileceksiniz. Dinleme sırasında notlar almanız ve daha sonra bu notları ilk fırsatta defterlerinize yazmanız bilgilerinizin pekişmesine katkıda bulunacaktır.
6- Derse mutlaka hazırlıklı gelinmeli, soruların cevapları önceden defterlerinize yazıldığı gibi aklınıza takılan ya da sorulmasının metnin anlaşılmasına katkıda bulunacağını düşündüğünüz türden sorular hazırlamanız konuya olan ilginizi arttıracaktır.
7- Derse hazırlıksız geldiğiniz takdirde son derece basit soruları bile o kısa süre içinde cevaplandırmanız zor olacaktır. Üstelik sınıfta cevabınızı verdiğiniz bir sorunun yazılıda çıktığı zaman yapılma ihtimali oldukça yüksektir. Bu metotları uyguladığınız takdirde başarılı olmanız çok daha kolay olacaktır.
8- Türk Dili derslerinde ise konu ile ilgili örneklerin çok olmasına özen gösterilmeli ve kitaptaki konuyla ilgili sorular cevaplandırılmalıdır.

                                                                                              Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni
 
GENEL DERS ÇALIŞMA PLANI
 
Kuru ezbercilikten kaçınarak konuları mantık silsilesi içerisinde öğrenin.
Çalışırken konuları gerçek manada hallettikten sonra bol bol soru çözün.
Başarılı olmak için iyi hazırlanmış güvenilir kaynaklara müracaat edin.
Çalışmaya başlamadan önce kullanacağınız tüm dokümanlarınızı hazır bulundurun.
Hedef belirleyerek o zaman içinde hedefinize ulaşmaya çalışın.
Başarıya ulaşmanın temel şartı, çalışmaktır. Düzenli yaşama ve planlı çalışma alışkanlıklarına sahip olan kişiler, hem okulda hem de iş hayatında başarıya ulaşırlar.
Yatma ve kalkma saatleri belli olmalı, vücudun uykuda (ortalama 8 saat)dinlenmesi sağlanmalıdır. Yemek, yatma, dinlenme, eğlenme ve çalışma saatleri önceden planlanmalı ve günlük yaşantınız düzenli olmalıdır.
Dağınık ve düzensiz çalışma ile başarıya ulaşmak zordur.
Çok çalışmak değil, planlı çalışmak önemlidir.
Başarıya ulaşmada istek, irade ve düzenli çalışma gereklidir.
Çalışırken gerilme ve gevşeme yöntemi uygulanmalıdır. Her gerilmeyi bir gevşeme izlemeli ve ikisinin arasındaki zaman iyi ayarlanmalıdır.
Bir saatlik bir çalışmayı on-on beş dakikalık bir dinlenme izlemelidir. Çalışma alanı iyi ışıklandırılmalıdır. Işık arkadan ve omuz üzerinden gelirse gözler yorulmaz.
Okuma sırasında önemli olan yerlerin altını çizmek ya da özet çıkarmak yararlıdır. Ezbercilikten kaçınılmalıdır.
Evde dersine çalışarak gelen öğrenci okulda dersin işlenişine aktif olarak katılır ve evde derste işlenenleri tekrar ederse, mutlaka başarıya ulaşır.
Çalışma sakin ve sessiz bir ortamda yapılmalı ve öğrencini kafasında dersten başka bir düşünce olmamalıdır.
Günlük ders çalışma planı yapılmalı ve uymaya özen gösterilmelidir.
Başarının temel şartı, planlı ve düzenli çalışmak, zamanı en verimli şekilde değerlendirmektir.
                          



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

12. SINIF 3. ÜNİTE ŞİİR TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERS NOTLARI (2023-2024)

3. ÜNİTE ŞİİR 12. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERS NOTLARI    (2023-2024) 1. SAF (ÖZ) ŞİİR ANLAYIŞI   SAF (ÖZ) ŞİİRİN O...