6 Ekim 2019 Pazar

CÜMLE VURGUSU, ARA SÖZ

 
CÜMLE VURGUSU
 Cümlede asıl anlatılmak istenen öge vurgulanır. Biz konuşurken, önemsediğimiz ögeyi cümlenin herhangi bir yerinde ses tonumuzu yükselterek vurgulayabiliriz. Ancak yazıda bunu yapamayacağımızdan, vurgulamak istediğimiz ögeyi yükleme yaklaştırırız. Yani cümlede yükleme en yakın öge, en çok vurgulanan ögedir. "Babam bizi dün fuara götürdü." cümlesinde yükleme en yakın olduğu için dolaylı tümleç, "Babam bizi fuara dün götürdü." cümlesinde yükleme en yakın olduğu için zarf tümleci; "Babam fuara dün bizi götürdü." cümlesinde yükleme en yakın olduğu için nesne; "Dün fuara bizi babam götürdü." cümlesinde yükleme en yakın olduğu için özne vurguludur.
 
ARA SÖZ
Cümleyi söylerken söz arasına sıkıştırılan, bazen bir ögenin açıklayıcısı, bazen cümle dışı unsur olan söz veya söz öbeklerine ara söz denir. "Büyüdüğüm o güzel şehri, Bursa'yı, asla unutamam." cümlesinde "Bursa'yı" ara sözü cümlenin nesnesinin açıklayıcısı olarak kullanılmıştır. Ara söz daima açıkladığı öğeden sonra gelir.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

12. SINIF 3. ÜNİTE ŞİİR TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERS NOTLARI (2023-2024)

3. ÜNİTE ŞİİR 12. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERS NOTLARI    (2023-2024) 1. SAF (ÖZ) ŞİİR ANLAYIŞI   SAF (ÖZ) ŞİİRİN O...